Aan het einde van deze maand staat het oranjefeest weer voor de deur. Een hele bijzondere dit jaar, de laatste Koninginnedag! Amsterdam is dé plaats om Koninginnedag te vieren, zeker dit jaar. Er wordt een enorme drukte verwachten vanwege de troonswisseling. Wij geven u alle informatie over de feesten in Amsterdam, het programma van het Koningshuis, hoe u het beste kunt reizen en natuurlijk zoomen wij even in op alle evenementen in en rondom de Albert Cuyp!

Activiteiten in Amsterdam

In en rondom Albert Cuyp en De Pijp

Museumplein, Oranjeplein
Op 30 april wordt het Museumplein omgetoverd tot Oranjeplein. De dag wordt geopend met een kinderprogramma. De hele dag door zijn er optredens gericht op een breed publiek. Overdag wordt op grote schermen de officiële plechtigheid uitgezonden. In de avond is het Museumplein het decor van het Koningsbal. Tijdens het bal zullen er optredens zijn van onder andere Andre Rieu. Een avond vol kunst en cultuur.

Er is ruimte voor maximaal 70.000 mensen. De avond zal duren tot 23.00 uur.

Frederiksplein, Click
De verjaardag van de Koningin wordt dit jaar ook weer gevierd door Click. Aan het Frederiksplein wordt er een podia geplaatst voor elektronische muziek. Het gezellige feest is zonder entree!

Vondelpark, Vrije markt
Ook dit jaar is er in het Vondelpark weer een Vrije markt. Even weg van de drukte, lekker door het park slenteren tussen alle kinderen die een extra zakcentje proberen te verdienen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een zakcentje te verdienen!

Voor kinderen is er een speciale ruimte gereserveerd. Hier omheen zijn kinderactiviteiten te vinden. Op 30 april gaat om 09.00 uur het park open.

Sarphatipark, Vrije markt
Ook in het Sarphatipark kunnen kinderen en volwassenen hun waren verkopen! Elk jaar is de markt een groot succes in het Sarphatipark. Schminken, spelletjes kopen, cake & koffie, alles is aanwezig.

 

Overige activiteiten in Amsterdam

Oosterpark, Loveland
Voor de 18e keer zal Loveland Queensday ook weer van de partij zijn bij het Koninginnedagfeest. Ter ere van de Koningin hebben zij dit jaar gezorgd voor een enorm goede line-up. Een geweldig feest zal uitbarsten in het Oosterpark.

Noord, NDSM Vrijhaven
Vanaf 9.00 uur kunt u terecht op de NDSM-werf. Een programma vol muziek, kunst, karaoke, kindervrijmarkt, dance en horeca! Vanaf het centraal station kunt u hier komen met een feestpont. De inhuldiging zal natuurlijk worden uitgezonden. Hier bent u op de juiste plaats als u geen zin heeft in een overvolle stad, maar wel zin in een feestje.

MC Theater, Dekmantel
Op twee locaties in het Westerpark kan er flink gefeest worden. Dekmantel organiseert een groot feest! In het MC Theater en in de North Sea Jazz Club komen er live optredens, waar men op een feestelijke wijze de verjaardag van de Koningin kan vieren.

Olympisch Stadion, KINGSDAY festival
De Koninklijke Nederlandse Party Bond organiseert dit jaar voor de aller eerste keer het eerste officiële Kingsday Festival. Een nieuw festival op het Olympisch gebied. Apenkooi, GirlsLoveDJs en Valtifest werken samen om er een geweldig festival van te maken. Er zijn vijf verschillende stages aanwezig, waar verschillende muziekstijlen worden gedraaid.

Programma troonwisseling

Wij lichten u ook in grote lijnen het officiële programma toe voor de laatste Koninginnedag. Op deze manier weet u waar u de drukte kunt verwachten!

10.00 – 10.30 uur
In de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam vindt de abdicatie van Koningin Beatrix plaats.

10.30 – 10.50 uur
Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Prinses Beatrix betreden het Balkon van het Paleis op de Dam. Hier zal een korte toespraak van prinses Beatrix en koning Willem-Alexander worden gegeven.

13.55 uur
De koning en koninklijke leden vertrekken naar De Nieuwe Kerk.

14.00 – 15.30 uur
In De Nieuwe Kerk wordt de inhuldiging beëindigd. De koning legt zijn eed af en de leden van de Eerst een Tweede kamer zullen hoofdelijk de eed of de belofte afleggen.

16.30 – 17.30 uur
Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

19.30 uur
Het Koningslied wordt gezongen in aanwezigheid van de Koning en Koningin. Dit gebeurt voorafgaand aan de vaartocht bij het EYE Filmmuseum.

19.45 uur – 21.00 uur
De Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland.

21.00 uur
Afsluitend feest.

Reisadvies

Zoals bekend, zal het erg druk worden in en rond Amsterdam op 30 april. Wij raden het af om op deze dag met de auto te komen. Veel wegen zullen in de binnenstad afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer.

Komt u toch met de auto? Parkeer dan uw auto op een P+R plaats.  Voor 8 euro per dag heeft u een plaats en krijgt u gratis twee tickets voor het openbaar vervoer.

Trein
De NS rijdt vanaf 29 april om 18.00 uur en 30 april de hele dag volgens de speciale Oranjedienstregeling. Er rijden extra treinen en sommige treinen vertrekken van een ander perron. Houdt er rekening mee dat het ook in de treinen erg druk zal zijn!

Reisadvies
Amsterdam Centraal Station zal een van de drukste locaties zijn tijdens Koninginnedag. Door werkzaamheden aan het station van Amsterdam Centraal en de metrotunnel wordt het op Koninginnedag al snel (te) druk op station Amsterdam Centraal. Wil jij zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn? Stap dan uit op station Amsterdam Amstel of Amsterdam Zuid.

Reis op Koninginnedag niet via Amsterdam Centraal maar via Zuid! Vanaf station Zuid kunt u lopen naar het Maria Heinekenplein, Museumplein of het Vondelpark.

Reist u via Haarlem of komt u vanuit Noord-Holland en wilt u naar station Zuid? Stap dan uit op station Amsterdam-Sloterdijk. Vanaf daar kunt u, met een opgeladen OV-chipkaart, overstappen op de ringlijn richting station Amsterdam Zuid.

Metro
De metro’s rijden gewoon hun normale routes met Koninginnedag! Sterk nog, ze rijden nog vaker.

Metrostation Amstelveenseweg (metro 50) is van 16.00 tot 19.00 uur gesloten! Dit om onveilige situaties bij leegloop van het Olympisch Stadion te voorkomen.

Tram

Tijdens Koninginnedag rijden de trams zoveel mogelijk de zaterdagse dienstregeling. De meeste trams rijden niet hun normale routes.

Geen trams
Vanwege de vele bezoekers, looproutes en evenementen rijden op een aantal trajecten geen tram. Op de volgende trajecten rijden de hele dag geen trams:

Centraal Station – Nieuwezijds Voorburgwal – Koningsplein – Leidsestraat – Leidseplein

Centraal Station – Nieuwezijds Voorburgwal – Raadhuisstraat – Rozengracht

Centraal Station – Damrak – Dam – Rokin – Munt – Reguliersbreestraat – Rembrandtplein – Amstelstraat – Waterlooplein

Munt – Vijzelstraat – Weteringcircuis

Tijdens Koninginnedag is er voor de tram, bus en metro een Evementen-Dagkaart (OV-chipkaart) te koop voor € 5,- bij bestuurders en conducteurs. Deze kaart is de hele dag geldig en geldt voor de trams, bussen en metro’s van GVB.

Plan uw reis op 9292.nl