Het KNMI geeft een code rood in Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland, Friesland en Groningen vanwege zware tot zeer zware windstoten.

Binnen blijven

De brandweer Amsterdam-Amstelland adviseert iedereen in de regio binnen te blijven nu de storm op zijn hoogtepunt lijkt. ”Het is te gevaarlijk om naar buiten te gaan”, zei een woordvoerster. Volgens de brandweerzegsvrouw is het een ”gekkenhuis”. ”Alle kazernes zijn uitgerukt. Bomen waaien om en boten raken los.”

Slachtoffers

Op de Amsterdamse Herengracht is een vrouw overleden die werd geraakt door een omvallende boom. Een man werd ook geraakt en is met een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd. AT5 meldde dat een twee slachtoffer te betreuren was, maar dit bericht is inmiddels ingetrokken.

Albert Cuyp Markt gesloten

De Albert Cuyp Markt is vandaag gesloten. “Vele marktlieden hebben zelf al afgebeld, omdat de omzet minimaal zou zijn en het op het moment niet heel veilig is op straat door de harde wind en vallende takken”, aldus marktbeheerder Arie Bal. Overige markten zullen vandaag ook gesloten zijn: “Als het harder waait dan windkracht 7, mogen markten in Amsterdam niet open”, meldt de gemeente. Door het gevaar van het vallen van dikke takken is ook besloten vandaag het Vondelpark af te sluiten, laat de politie weten. Morgen is de weersverwachting gunstig, dus zullen de markten van Amsterdam hoogstwaarschijnlijk weer geopend zijn.

Tramverkeer plat

De GVB heeft al het tramverkeer in de hoofdstad stilgelegd. Volgens het GVB is dat met het oog op de veiligheid en omdat er op veel plaatsen “geen doorkomen aan is”. Veel wegen en rails zijn gestremd door omgevallen bomen, lantaarnpalen en afgewaaide takken.

 

Volg het laatste nieuws omtrent het noodweer via onze liveblog.