Na een verbouwing van 10 jaar, wordt op 13 april 2013 het Rijksmuseum heropend. Alleen De Nachtwacht hangt nog op zijn oude vertrouwde plek. De topatractie is terug in Amsterdam en is klaar voor de 21ste eeuw!

Pierre Cuypers
Architect Pierre Cuypers leverde in 1885 een gebouw op, dat redelijk overzichtelijk was. Vele verbouwingen hebben na de oplevering plaatsgevonden in het museum, waardoor het museum steeds meer op een doolhof leek te lijken.
Het Rijksmuseum zou opnieuw verbouwd worden. Gepland was om in twee jaar het museum te verbouwen. Van 2003 tot en met 2005 zou het museum dan ook gesloten zijn. Nu 8 jaar later, is het museum af.

Verbouwde Rijksmuseum
Het Spaanse Archetectenbureu Cruz y Ortiz heeft de verbouwing van het Rijksmuseum geleid. Nadat je het nieuwe entree bent gepasseerd, kom je in het Atrium. Dit is de nieuwe binnenhal. Hierin bevindt zich het Café, de garderobes, het museumwinkeltje en de informatiebalie.
Taco Dibbets, directeur collecties van het Rijksmuseum, wilt dat kunst inzetten om de geschiedenis tot leven te wekken. Daarom maken ze nu gebruik van een gemengde opstelling, waarbij de meubels en schilderijen door elkaar heen staan.
De zalen zijn ingedeeld per tijdvak. Hoe donkerder de muren grijs zijn geschilderd, hoe verder je bent terug in de tijd. Dit zijn enkele veranderingen in het Rijksmuseum.

Opening
Voor de pers is op 4 april 2013 het museum al even open geweest. De Nederlandse en internationale pers is lovend over het heropende museum.

Wilt u het vernieuwde, gerestaureerde en gerenoveerde museum zelf bewonderen? Dan kan dat vanaf 13 april 2013. Zaterdag 13 april is het museum geopend voor publiek, de toegang is op deze dag gratis.